Historie

De Avondvierdaagse in Hoensbroek

Het begrip avondvierdaagse is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. Toen door de bezetter ‘wandelmarsen’ werden verboden waren er in 1940 in het Gooi een aantal leden van de Stichts Gooise Wandelsport Bond (SGWB, lid van de NWB) die toen redeneerde: “als we dan geen vier dagen mogen wandelen, dan maar vier avonden”. En zo was de eerste Avondvierdaagse in Nederland een feit.

Dit initiatief kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. Toen de bezetters achter deze nieuwe vorm kwamen werden deze wandelevenementen echter verboden aangezien ze werden gezien als samenscholing tegen de bezetters. In de oorlogsjaren 1943, 1944 en 1945 was er geen avondvierdaagse. Toch groeide het fenomeen avondvierdaagse zo in populariteit dat ze ook nu nog bestaat.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de draad door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer snel opgepakt en werden er volop avondvierdaagsen gehouden. Zo ook in Limburg. In Treebeek, gemeente Brunssum, werd door de toenmalige wsv “De Trekvogels” weer de avondvierdaagse georganiseerd.

In 1971 werd in Hoensbroek de organisatie overgenomen door HWV Volharding, later onder de naam van wsv Comite Avondvierdaagse Hoensbroek. Veel mensen hebben als kind aan de avondvierdaagse meegedaan en later als ouder of als grootouder hun klein/kinderen ingehaald. Hele generaties zijn zo met de avondvierdaagse in Hoensbroek opgegroeid.

Wellicht dat u nog niet eerder heeft deelgenomen. In dat geval is het misschien te overwegen om ook aan de avondvierdaagse in Hoensbroek te gaan deel nemen. Wie weet gaat u ook dan behoren tot die grote groep die er ieder jaar weer van de partij wil zijn bij de NWB-Avondvierdaagse. Als u één maal met de serie (medailles) bezig bent en u gaat naar een andere plaats verhuizen, kunt u in de nieuwe woonplaats gewoon met de serie verdergaan (mits hier een NWB-Avondvierdaagse georganiseerd wordt).

Aan de Avondvierdaagse wordt veelal deelgenomen door de (school)jeugd om kennis te maken met de wandelsport. Gezellig met een groep of hele klas na de schooldag ontspannen wandelen in de directe woonomgeving. Want de avondvierdaagse loop je niet alleen: dat doe je met z’n allen! Met je schoolklas, de sportclub of vereniging waarvan je lid bent, of als ouder met je kinderen, of als individuele wandelaar. Het maakt niet uit hoe oud of jong je bent: iedereen kan meedoen. Soms levert dat dicht bij huis nog onbekende straten en paden op. Ook de afstanden zijn aantrekkelijk: 5 of 10 kilometer per avond. De laatste dag van de avondvierdaagse, dat is waar je het allemaal voor doet. De mooiste dag van de vier, onvergetelijk en sfeervol. De wandelaars worden dan massaal onthaald tijdens een feestelijke intocht met meerdere muziekkorpsen, je krijgt bloemen en dan natuurlijk een medaille!